varaa riittävästi aikaa ja väkeä istutusurakkaan

Kevät ja metsänviljelykausi on hieman myöhässä, mutta Päijänteen Mhy:n eteläisimmillä auleilla taimien istutus käynnistyi toukokuun alkupäivinä. Kevään ensimmäiset pakkastaimet tulevat yleensä sulamaan jo huhtikuun loppupuolella. Taimien oikea sulatus ja kastelu on tärkeää, jotta taimi lähtee hyvin kasvuun.

istutusvideon linkkikuvaVinkit ja video-opastusta metsänomistajan kevään istutusurakkaan:

*Tarkista ja kunnosta istutusputket iskukuntoon hyvissä ajoin ennen taimien tuloa. Myös vakan remmien kunto kannattaa tarkistaa. Uusia istutusputkia ja vakkoja voi tarvittaessa ostaa mhy:n toimistoilta

  • Taimien varastointipaikka ja oikeanlainen sulatus on tärkeää.Taimet tulevat yleensä jäisinä. Avaa pahvipakkausten sivuluukut, jotta taimet alkavat sulaa. Älä koskaan istuta jäisiä taimia. Saunan lauteilla sulatus on myrkkyä; varjoisassa ilmavassa paikassa taimet puolestaan säilyttävät kosteutensa ja kasvuun lähtö on taattua. Jos vettä valuu sormiesi välistä reilusti, on paakku tarpeeksi märkä. Jos ei, niin kastele paakut ennen istutusta.
  • Myös maan pitää olla sulanut ja lämmin, jotta taimet eivät kuole heti istutuksen jälkeen.
  • Suunnittele istutustyö etukäteen niin, että pääset lyhyillä etäisyyksillä täyttämään taimivakan. Taimilaatikoiden ripottelu palstan laidoille auttaa tässä.
  • Istuta taimet riittävän syvään ja tiivistä maa hyvin taimen ympäriltä, jotta se ei pääse kuivumaan ennen juurtumista.Talkookahvit
  • Istutustiheyttä voit tarkistaa jo työmaan alkuvaiheessa neljän metrin kepin avulla: Laske taimien luku, kun pyörähdät kepin kanssa ympäri. Kerro saatu taimimäärä kahdella sadalla ja saat luvun, taimimäärästä hehtaarilla. Tavoitetiheys kuusella on 1800 kpl/ha, koivulla 1600 kpl/ha ja männyllä 2000 kpl/ha.
  • Riittävät tauot, juoma ja talkookahvit pitävät työtehon korkealla.

Mikäli oma istutusurakka tuntuu ylivoimaiselta, meiltä saat osaavaa työvoimaa myös istutustöihin.

Ota yhteyttä omaan metsäneuvojaasi!