Kirjanpainajakannat kasvussa – kuusikoiden kuntoa syytä tarkkailla

Luonnonvarakeskus 16.8.2018, 10:32
 

Helteet tekivät tehtävänsä. Tällä hetkellä kirjanpainajakannan epidemiaraja on ylitetty Etelä-Karjalassa Miehikkälässä ja Ruokolahdella, Kymenlaaksossa Jaalassa, Pirkanmaalla Punkalaitumella, Pohjois-Savossa Rautalammilla sekä Keski-Suomessa Jämsässä ja Jyväskylässä.

Käytännössä kirjanpainajaepidemia tarkoittaa sitä, että hyönteiset voivat alkaa iskeytyä tuulenkaatojen ja korjaamattoman puutavaran lisäksi eläviin, terveisin pystypuihin. On odotettavissa, että jo tänä syksynä ja ensi kesänä voi ilmetä uusia kirjanpainajatuhoja.

Metsänomistajien onkin syytä olla valppaina ja tarkkailla varttuneiden kuusimetsiensä kuntoa etenkin alueilla, joissa kirjanpainajan epidemiaraja on ylitetty. Kuuset, joihin kirjanpainajat ovat iskeytyneet, tunnistaa rungossa olevista pienistä rei’istä ja kahvinruskeasta purusta, jota voi olla myös kasautuneena puun tyvelle.

Poikkeuksellisen lämpimästä kesästä johtuen kirjanpainajakantaa on seurattava pitkälle syksyyn, jotta nähdään, kuoriutuuko syksyllä vielä uusi sukupolvi. Seurantaa on syytä tehdä aktiivisesti, ettei kirjanpainajatuho pääse yllättämään.

Pitkään jatkunut kuivuus heikentää etenkin kuusikoiden kuntoa, ja kuiva metsä on altis hyönteistuhoille. Kirjanpainaja tunnistaa heikentyneet kuuset kemiallisten hajujen perusteella ja suunnistaa niitä kohti. Kuivuusstressin heikentämän puun puolustuskyky tuholaisia vastaan on alentunut. Kuusikoiden ja metsänomistajien kannalta tämä tarkoittaa sitä, että kuusimetsät voivat olla kevätkauden lisäksi myöhemminkin kasvukaudella alttiina kirjanpainajien iskeytymisille.

kirjanpainajatuho kuva heli viiri

Kuuset, joihin kirjanpainajat ovat iskeytyneet, tunnistaa rungossa olevista pienistä rei’istä
ja kahvinruskeasta purusta.

Kuva: Heli Viiri, Luke

 

 

 

Luke seuraa

Luonnonvarakeskus on seurannut kirjanpainajakantoja Etelä-Suomen alueella vuodesta 2012 lähtien.Tänä kesänä seurantaa tehdään 32 paikkakunnalla Raaseporista Tuupovaaraan yhteistyössä paikallisten metsänhoitoyhdistysten ja yksityishenkilöiden kanssa. Vielä toukokuussa näytti siltä, että kirjanpainajakanta laskisi viimeinkin koko Suomessa ja myös sitkeimmällä tuhoalueella Kaakkois-Suomessa. Toukokuusta asti jatkunut lämpöjakso on tehnyt kuitenkin tehtävänsä, ja kirjanpainajakannat ovat kasvaneet kesän mittaan useilla seuranta-alueilla.

Toukokuussa oli kuusessa eläville kirjanpainajille ihanteelliset parveilu- ja lisääntymisolosuhteet. Aikaisin keväällä parveilleet ja munineet kirjanpainajat tuottavat kesällä vielä lisää sisarusjälkeläistöjä, jos korjaamattomia runkoja ja kuivuuden heikentämiä pystypuita on tarjolla lisääntymiseen. Tänä kesänä on lisäksi mahdollista, että kirjanpainaja tekee toisen sukupolven Etelä-Suomessa niillä alueilla, joissa kertyy riittävästi lämpösummaa, eli yli 1500 d.d. Esimerkiksi Hämeenlinnan Hauholla on tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä saavutettu jo 1300 d.d. Kirjanpainajan toinen sukupolvi tarkoittaa sitä, että kesällä syntyneet kirjanpainajat ehtivät vielä itsekin lisääntymään tämän syksyn aikana.

 

Lisätietoa:

Erikoistutkija Heli Viiri, puh. 0295323126, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.