Eloranta1Haave yrittäjyydestä kävi toteen

Monipuolisuus ja laadukas työjälki takaavat Päijänteen Metsänhoitoyhdistykselle urakoivan kaivinkoneyrittäjä Ari Elorannan työllisyyden ympäri vuoden.

Mänttäläinen Ari Eloranta, 36, tiesi jo ammattikoulussa metsäkoneenkuljettajaksi opiskellessaan, että jossain vaiheessa elämäänsä hän haluaa toimia yrittäjänä. Ajatus kokopäiväisestä yrittäjyydestä hautuikin miehen mielessä lähes parikymmentä vuotta, kunnes hän jäi vuonna 2017 pois palkkatöistä kaivinkoneenkuljettajan pestistä.

”Minulla on ollut yritys jo vuodesta 2011, mutta tein aiemmin urakointia vain palkkatyön ohella. Olen ollut todella tyytyväinen ratkaisuuni siirtyä yrittäjäksi”, kertoo Eloranta, jonka silmistä paistaa aito innostus yrittämistä kohtaan.

”Tietysti päivät venyvät toisinaan pitkiksi, mutta vapaus suunnitella työt kuten itse haluaa, on iso plussa. Toisaalta myös nälkä ja velka ovat hyviä motivaattoreita yrittäjälle”, hän lisää nauraen.

Joustavaa yhteistyötä yhdistyksen kanssa

Koneurakointi Elorantaa työllistävät kesäkaudella erityisesti Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksen maanmuokkaustyömaat, joita yritys tekee nykyisen Jämsän ja entisen Korpilahden alueella.

Kevät ja alkukesä ovat kiireisintä aikaa Päijänteen Metsänhoitoyhdistykselle maanmuokkaustöitä tekevälle Ari Elorannalle. Mahdollisuus palvella asiakkaita monipuolisesti niin metsässä kuin ”kaapeliviidakossakin” on Koneurakointi Elorannan parhaita valttikortteja.

”Metsänhoitoyhdistys oli minulle tuttu toimeksiantaja jo palkkatyöajoilta, joten yhteistyö on ollut alusta saakka luontevaa. Ukkosen Jarmolle kuuluu iso kiitos siitä, että homma on toiminut hyvin.”

Yrittäjänä Eloranta on kokenut Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksessä käytettävän toteuttaja –mallin, jossa yksi henkilö vastaa työmaista useamman metsäneuvojan alueella, erittäin hyvänä.

”Näin yrittäjälläkin on selkeä kokonaiskuva oman alueensa työmaista, eikä esimerkiksi juuri kuntarajan toisella puolella oleva työmaa jää tekemättä sen vuoksi, ettei siitä olisi tietoa. Tämä tuo kustannustehokkuutta koko ketjuun”, Eloranta kuvailee.

Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksen ketteryys toimijana ja työntekijöiden vahva paikallistuntemus palvelevat myös yrittäjää.

”Asioista voidaan sopia joustavasti, ja esimerkiksi sääolosuhteiden muutoksiin voidaan reagoida yhdessä nopeasti.”

Metsässä ja kaapeliviidakossaEloranta3

Elorannan yrityksestä löytyy tällä hetkellä kaksi kaivinkonetta. Vuoden 2007 leveätelainen 18-tonninen Doosan, sekä 16-tonninen Huyndai vuodelta 2012, joka soveltuu lyhytperäisenä hyvin myös metsäojituksiin, joita Eloranta teki viime talvena Päijänteen Metsänhoitoyhdistykselle. Lisäksi Elorannalla on käytössään lavettiauto sekä Tamrocin poravaunu, jolla hän tekee monenlaisia urakoita tehtaiden piippujen ja kännykkämastojen perustuksista lähtien.

”Monipuolisuus on ehdoton edellytys tällä alalla pärjäämiselle. Metsäpuolen työt ovat yleensä kausiluontoisia, joten muullekin ajalle pitää löytyä järkevää tekemistä. Kaapeliviidakossakin tehdään välillä töitä, eli esimerkiksi rakennusten pohjatyöt sekä vesi- ja viemäriputkien asennukset työllistävät minua.”

Eloranta on havainnut maanmuokkauksia tehdessään, että nimi ja puhelinnumero koneen kyljessä ovat usein paras tapa markkinoida omaa osaamista.

”Monesti metsänomistajalta tai muilta ohikulkijoilta tuleekin pyyntöjä tehdä myös muita töitä vaikkapa talon tai mökin pihapiirissä. Minulle tämä sopii hyvin, ja pyrin vastaamaan toiveisiin mahdollisimman ripeästi.”

Ari Eloranta pyrkii soittamaan metsänomistajalle aina ennen kuin hän aloittaa työt palstalla. ”Minusta henkilökohtainen kontakti asiakkaaseen on tärkeä. Usein siinä voi saada myös tärkeää tietoa vaikkapa muuttuneista olosuhteista.”

”Pieni ja pippurinen yritys”

Vaikka Eloranta on selvästi innoissaan kokopäiväisen yrittäjänuransa alkutaipaleesta, on yrittäjällä telat tiukasti maanpinnalla. Pitkään alalla työskennelleenä mies tietää, että katteet kaivinkoneurakoinnissa ovat varsin maltilliset ja kilpailu kovaa.

”Tässä on oltava tarkan markan vartija ja pidettävä kustannukset kurissa. Tasainen ympärivuotinen työllisyys on perusedellytys kannattavalle toiminnalle”, Eloranta linjaa.

Äkkirikastumista yrittäjä ei siis odota. Sen sijaan hän toivoo, että taksojen kehitys suhteessa kuluihin olisi pitkällä aikavälillä sellaista, että alalla on toimintaedellytyksiä tulevaisuudessakin.

”Kasvu kasvun vuoksi ei ole järkevää. Haluan kehittää yritystä pienenä ja pippurisena, jotta langat pysyvät omissa käsissä. Siksi esimerkiksi kaluston määrää ei ole tarkoitus lisätä.”

Yksi suurimmista haasteista alalla on osaavan työvoiman löytäminen. Tällä hetkellä Eloranta työllistää itsensä lisäksi yhden ulkopuolisen henkilön.

”Tämä on monipuolista osaamista ja itsenäistä otetta vaativa ala. Osaavilla tekijöillä on jo työpaikat olemassa, joten uusien tekijöiden rekrytointi ei ole helppoa”, Eloranta pohtii.

Vapaalla Viroon

Mäntässä naisystävänsä kanssa asuva kahden tytön isä myöntää, että välillä illalla saattaa tulla soitto koneen hyttiin, ja hienovarainen tiedustelu siitä, aikooko yrittäjä kenties saapua yöksi kotiin.

”Kotona en osaa oikein vapaapäiviä viettää, kun työt ovat liian lähellä. Siksi suuntaammekin yleensä lomilla Viroon Tarton seudulle. Sieltä on jo paljon helpompi sanoa puhelimessa, että palataanpa ensi viikolla asiaan”, viron kielen sujuvasti hallitseva Eloranta nauraa.