Taimikonhoito kannattaa

Vaikka taimikonhoito aiheuttaa kustannuksia, siihen kannattaa panostaa, koska se maksaa itsensä myöhemmin avokätisesti takaisin. Työ myös kannattaa tehdä tai teettää ajoissa.

 

 

 

Taimikonhoidon kustannukset riippuvat lähinnä poistettavan puuston läpimitasta ja tiheydestä. Kustannukset nousevat varhaisperkausvaiheessa 10-15% vuodessa ja myöhemmässä taimikonhoidossa 5-10% vuodessa, jos hoidon lykkää vuodella tai parilla.

Työn kustannukset ovat keskimäärin: varhaisperkaus 350-550 €/ha, varsinainen taimikonhoito 450-600 €/ha ja nuoren metsän kunnostus 600-800 €/ha. Varhaisperkaukseen voi saada kemera-tukea 160€/ha ja nuoren metsän hoitoon 230€/ha, joten itse maksettava osuus jää paljon pienemmäksi.

Tuottoa voi laskea eri tavoin.  Hyvän metsänhoidon suosituksissa esitetyn laskelman mukaan ajoissa hoidettu taimikko tuottaisi tukkipuuta 336m3 ha kun taas perkaamaton ja myöhässä hoidettu vain 229m3. Tästä voi keskimääräisellä tukin hinnalla laskea, että eroa on varovaisestikin arvioiden 5 000 €/ha.

 

Kun työ viivästyy, kustannukset kasvavat

Kun varhaishoito viivästyy, osa kasvatettavista puista menehtyy, ja ne korvautuvat taloudellisesti vähempiarvoisilla puulajeilla. Liian myöhään tehty taimikonhoito lisää myös kasvamaan jätettyjen puiden latvavaurioita sekä vähentää puiden paksuuskasvua. 

Taimikonhoito on taloudellisesti kannattavaa aina, kun sille on metsänhoidollista tarvetta. - Työtä ei kannata viivästyttää, sillä taimikonhoidon viivästyessä myös työn kustannukset kasvavat. Jo yhden vuoden viivästyminen hidastaa työtä 10–30 prosenttia ja tämä näkyy suoraan työn hinnassa, sanoo MTK:n metsäasiantuntija Lea Jylhä.

 

Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksestä hyvä tekijä hyvään hintaan

Vähänkään isompaa taimikonhoitourakkaa ei muiden arkikiireiden oheen kannata ottaa. Pyydä tarjous hoitotyöstä Päijänteen Metsänhoitoyhdistykseltä: lupaamme varmasti kilpailukykyisen hinnan kohteellesi! Tee tilaus 31.5. mennessä ja olet mukana kylpylälahjakorttien arvonnassa.

Taimikot kuntoon, toimi näin:

  1.        Tarkista metsäsuunnitelmastasi tai Metsään.fi -palvelusta taimikoittesi hoitotarve.
  2.        Käy myös paikan päällä katsomassa, miltä taimikkosi näyttää.
  3.        Päätä, haluatko tehdä taimikonhoidon itse vai teettää sen ammattilaisella. Älä yliarvioi ehtimistäsi muiden kiireiden ohessa.
  4.        Jos päätät tehdä työn itse, täytä Kemera-hakemus Metsään.fi:ssä tai pyydä metsäneuvojaasi hakemaan Kemera-tuki puolestasi.
  5.        Jos päätät teettää työn ammattilaisella, ota yhteyttä metsäneuvojaasi ja pyydä tarjous. Yhdistys hakee työlle Kemera-tuen puolestasi, jolloin maksat työstä itse vain murto-osan.
  6.        Tilaa taimikonhoitotyösi 31.5. mennessä ja osallistut kylpyläloman arvontaan.